Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo al Consiliului Judeţean Gorj are în zona de responsabilitate un potențial speologic imens, cu peste 2000 de peșteri și avene, două amenajate pentru vizitare organizată a nivel turistic, altele amenajate pentru vizitarea organizată la nivel sportiv, restul constituind o permanentă provocare pentru cercetare de către speologi. Conștienți de posibilitatea şi probabilitatea mare de producere de accidente și în acest domeniu, încă de la înființare, ne-am orientat activitatea și către salvările din mediul subteran speologic.
Deși nu exista un cadru legislativ care să ne permită pregătirea sau dotarea în acest domeniu, am fost înțeleși, susținuți și încurajați de cei care ne asigurau finanțarea, respectiv Consiliul Popular Gorj până în anul 1989, apoi de Consiliul Județean Gorj, să ne dezvoltăm pregătirea şi dotarea şi în acest domeniu.
Începând cu anul 2006, odată cu apariția Legea nr. 402/2006 privind prevenirea accidentelor si organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic, activitatea a cunoscut un reviriment puternic, având de acum, nu numai resursele financiare, dar și posibilitatea achiziționării de echipamente de lucru, intervenție și salvare performante, precum și de pregătire a salvatorilor speologi. Deși accidentele speologice au o frecvență mai redusă, în cei peste 25 de ani de activitate ne-am confruntat cu situații deosebite care au necesitat intervenția echipelor de salvatori în mediul subteran speologic, de referință rămânând acțiunea din peștera Izverna, considerată, încă, una dintre cele mai tehnice și dificile acțiuni de salvare speologică realizată de o echipă salvaspeo integral românească.